Lucas Faydherbe, Hercules en Omphale
Deze twee prachtige terracotta bustes uit de 17e eeuw zijn van de hand van Mechels beeldhouwer en architect Lucas Faydherbe. Beide zijn erkend als Vlaamse Topstuk. Hoewel Faydherbe een hele reeks van deze mythologische borstbeelden maakte, draagt enkel de sculptuur van Omphale zijn signatuur: achteraan ontdek je het opschrift FAYD.
Mythologische figuren
Hercules en Omphale zijn beiden mythologische figuren. Hercules was een onwettige zoon van oppergod Zeus. De vrouw van Zeus, de godin Hera, koesterde een bijzondere wrok tegen het kind en probeerde het om te brengen met giftige slangen. Het kind kneep de slangen dood en zo werd de legendarische kracht van Hercules ontdekt. Hera gaf echter niet op en dreef Hercules zo ver dat hij jaren later zijn eigen vrouw en kinderen vermoordde. Als straf kreeg hij tien bijna onmogelijke taken, waaronder het doden van een gevaarlijke leeuw. Op de buste van Hercules herkennen we de gedode leeuw: zijn klauwen en leeuwenmanen vallen over de schouders van Hercules.
Een ander verhaal vertelt hoe koningin Omphale verliefd werd op Hercules. Ze koos hem als echtgenoot en schonk hem zijn vrijheid. De buste van Omphale is rijkelijk getooid, met elegant vlechtwerk en sierlijke lokken die over haar schouders vallen. Haar elegantie toont haar koninklijke status.
Lucas Faydherbe
In Mechelen ontdek je verschillende kerken en kunstwerken van Lucas Faydherbe. Hij was ook een leerling van Pieter Paul Rubens. De twee terracotta bustes maken deel uit van een reeks die Faydherbe maakte rond mythologische figuren. In totaal kennen we tien dergelijke borstbeelden van zijn hand.
Hercules en Omphale in detail
- Vervaardiger: Lucas Faydherbe (1617-1697 Mechelen)
- Titel: Hercules en Omphale
- Datering: ca. 1675-1680
- Materiaal: Terracotta
- Afmeting: 76 cm (Hercules) en 75 cm (Omphale)
- inv. nr. B/39 en B/40
- Museum Hof van Busleyden, Mechelen