Roep om Rechtvaardigheid
Museum Hof van Busleyden
23 maart 2018 tot 24 juni 2018
Roep om Rechtvaardigheid. Kunst en Rechtspraak in de Bourgondische Nederlanden. was de openingstentoonstelling voor het museum én het sluitstuk van het stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN.
De tentoonstelling belichtte de rijke en fascinerende wisselwerking tussen kunst, de praktijk van de rechtspraak en het idee van rechtvaardigheid. De historische focus lag in de gebieden die onder de jurisdictie van de Grote Raad van Mechelen stonden tijdens de hoogdagen ervan, midden vijftiende tot midden zeventiende eeuw.
Een groot aantal Nederlandse vorstendommen werd tijdens deze periode verenigd door de hertogen van Bourgondië. Vervolgens gingen de Nederlanden deel uitmaken van een absolutistisch bestuurd wereldrijk onder keizer Karel V. Als gevolg van de Reformatie en de Opstand tegen Spanje viel de regio uiteen in twee delen, die zich vervolgens ontwikkelden tot twee aparte politieke entiteiten.
De tentoonstelling was opgebouwd rond drie thema's: rechtvaardigheid, rechtspraak en onrecht. Kunstwerken over recht en rechtvaardigheid in de Nederlanden werden samengebracht en gesitueerd tegen de juridische, historische en culturele achtergrond waarin ze zijn ontstaan. Tegelijk wilde de expo aantonen hoe deze kunstwerken op een krachtige manier een van de meest universele menselijke verlangens zichtbaar hebben gemaakt: het streven naar rechtvaardigheid en de complexe confrontatie daarvan met de werkelijkheid.
Roep om Rechtvaardigheid Curator
Samuel Mareel (Museum Hof van Busleyden), Ellen Goetstouwers (KMSKA), Elsje Janssen (KMSKA) en Manfred Sellink (KMSKA).
Roep om Rechtvaardigheid Publicatie
Bij de tentoonstelling verscheen een catalogus, Roep om Rechtvaardigheid. Kunst en Rechtspraak in de Bourgondische Nederlanden.
Partners van de expo
In deze expo waren prestigieuze topwerken te zien van onder andere Quinten Massijs, Maarten van Heemskerck, Pieter Bruegel de Oude, Maerten de Vos, Peter Paul Rubens, Antoon van Dyck en Philippe de Champaigne. Deze werden uitgeleend door musea als het Prado en het Patrimonio Nacional in Madrid, de Gemäldegalerie in Berlijn, het Ashmolean museum in Oxford en nationale en internationale privéverzamelingen.
Deze expo kwam tot stand dankzij OP.RECHT.MECHELEN., Museum Hof van Busleyden en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Verzekering door IC verzekeringen.